6 accesorii utile pentru orice șofer

Trăim într-o perioadă în care în fiecare zi apare o idee nouă, un dispozitiv nou care promite să ne schimbe viața. Adevărul este că tehnologie ne-a schimbat viața radical în ultimii ani, cu schimbări mai mari sau mai mici. În continuare, apar tot timpul device-uri, aplicații sau idei noi de a folosi tehnologia în viața de zi cu zi. Chiar dacă multe astfel de noi invenții mor încă de dinainte să se nască, unele reușesc să treacă de la faza de idee la stadiul de produs, prin faptul că fie sunt foarte utile pentru activitățile noastre, fie sunt un alt mod de a ne distra și a pierde timpul.

Tehnologia nu a afectat sau schimbat doar modul în care comunicăm sau consumăm conținut, ci și alte domenii precum educația, medicina sau domeniul militar. Nici industria auto nu este o excepție, unde se investesc sume foarte mari în crearea de piese auto revoluționare, care să facă din mașinile actuale unele mai rapide, mai sigure sau mai nepoluante. Există chiar companii care lucrează de câțiva ani buni la modele de mașini care nu au nevoie de șofer pentru a fi conduse. Astfel, în viitor, actualul șofer nu va mai trebui să facă această activitate, ci o va putea lăsa în grija computerului mașinii, timpul economisit putând fi folosit în scopuri personale sau profesionale.

Schimbările din industria auto se anunță a fi mari și revoluționare, iar cele care s-au întamplat deja nu sunt nici ele de trecut cu vedere. Totuși, chiar dacă poate mulți dintre noi nu ne permitem deocamdată o mașină care să se conducă singură, asta nu înseamnă că nu ne putem folosi de tehnologie pentru a ne face viața la volan mai ușoară. Mai jos găsiți o listă de accesorii care vă pot ajuta să aveți o experiență mai plăcută atunci când sunteți la volan, fie că parcurgeți distanțe mai lungi sau mai scurte.


Suport și încărcător de telefon


Știm cu toții că atunci când suntem la volan nu ar trebui să folosim telefonul mobil, care ne poate distrage atenția și poate duce la întamplări nefericite. Totuși, telefoanele s-au schimbat și ele foarte mult în prezent, având acum un ecran mai mare și mai luminos care ne permite de exemplu să vedem cine ne sună fără să trebuiască să luăm telefonul în mână. Mai mult, dacă aveți o mașină mai nouă, foarte probabil aveți posibilitatea de a conecta telefonul mobil la computerul de bord, astfel încât să puteți răspunde la apeluri chiar de acolo și să o puteți auzi pe persoana cu care discutați direct la sistemul audio al mașinii.

În primul rând, pentru a avea tot timpul telefonul la îndemână fără a fi nevoiți să vă luați ochii de la drum aveți nevoie de un suport de telefon. Acesta poate fi fixat într-o poziție ușor accesibilă, astfel încât atunci când aveți nevoie de el să nu trebuiască să-l cautați prin mașină, ci doar să întindeți mâna. Un alt avantaj este acela că pentru cei care îți folosesc telefonul pe post de GPS, prin diverse aplicații mobile precum Google Maps sau Waze, un astfel de suport este foarte util pentru că vă permite să fixați telefonul pe bord, în raza vizuală, iar atunci când vreți să consultați ruta pe care urmează să o parcurgeți, să nu trebuiască să vă luați privirea de la drumul din față.

În special pentru cazurile în care călătoriți pe distanțe mai mari, dar nu neapărat, atunci aveți cu siguranță nevoie și de un încărcător pentru telefonul mobil. Aplicațiile mobile de navigație, muzica, convorbirile sau internetul vă pot consuma rapid bateria, astfel că riscați ca atunci când aveți mai mare nevoie de telefon să nu îl puteți folosi. Chiar și dacă nu plănuiți o călătorie lungă, să aveți la îndemână un încărcător se va dovedi foarte util, fie pentru voi fie pentru eventualii pasageri care vor avea nevoie să-și reîncarce telefonul.

Atât suporturile cât și încărcătoarele de telefon pot fi găsite peste tot, fie că vorbim de magazine de piese auto, magazine de accesorii pentru telefoane sau marile magazine online de pe la noi. De obicei, suporturile de telefon sunt universale, adică ar trebui să se potrivească cu orice telefon aveți. Chiar și așa, dacă aveți un telefon cu o diagonală mai mare decât media, atunci ar fi bine să verificați dacă suportul respectiv se poate deschide atât de mult astfel încât să încapă și telefoanele mai mare. În cazul încărcătoarelor, e recomandat să verificați de la început dacă încărcătorul dorit este compatibil cu telefonul vostru.


Sistem de navigație


Mulți dintre tinerii de azi poate nu știu ce e acela un dispozitiv GPS, sau un sistem navigațional, având în vedere ce aceleași funcții există azi cam pe orice telefon inteligent. Chiar și așa, pentru cei mai tradiționaliști dintre voi, un sistem GPS clasic poate fi foarte util. Chiar și pentru cei în pas cu ultimele trenduri, în cazul în care faceți o călătorie mai lungă, un sistem GPS se poate dovedi mai util prin faptul că folosind telefonul, îi veți consuma rapid bateria. În plus, telefonul necesită o conexiune stabilă la internet pentru a rula aceste aplicații, astfel că dacă traversați o zonă cu semnal mai slab sau chiar inexistent, riscați să vă rătăciți până găsiți un loc în care semnalul să funcționeze. Tot legat de internet, dacă ieșiți din țară și folosiți aplicațiile de navigație în roaming, pregătiți-vă la o factură mai puțin îmbucurătoare la final de luna.

Astfel, chiar și acum, când aplicațiile de navigație de pe telefoanele inteligente au devenit foarte avansate, oferind date în timp real despre starea drumurilor, nivelul de congestie al traficului sau oferind posibilitatea șoferilor de a comunica între ei, pot apărea situații în care un sistem GPS tradițional se poate dovedi util și poate evita anumite neplăceri sau costuri suplimentare.


Sistem Bluetooth


Bluetooth-ul nu mai este de mult timp o noutate, fie că vorbim de telefoane, mașini sau alte activități în care aceste tehnologii ne pot fi de folos. Una dintre primele modalități în care tehnologia Bluetooth a fost folosită la volan a fost folosirea unei căști cu microfon încorporat care se putea conecta prin Bluetooth la telefon, astfel că atunci când șoferul avea nevoie să răspundă la telefon și să poarte o conversație, putea face asta fără a fi nevoit să țină telefonul în mână permanent.

Cațiva ani mai târziu, producătorii auto au început să încorporeze în mașini sau să ofere șoferilor posibilitatea de a folosi un sistem Bluetooth, prin care să-și poată conecta telefonul mobil direct la computerul de bord al mașinii. Astfel, dispare și nevoia folosirii unei căști pentru apeluri. Prin conectarea telefonului la mașină, îl veți putea auzi pe cel cu care vorbiți direct la sistemul audio al acesteia.

Mai mult, dacă ascultați des muzică în mașină și nu sunteți neapărat un fan al muzicii care se aude la radio, puteți oricând să ascultați playlist-ul preferat din telefon prin conectarea acestuia la sistemul audio al autoturismului.


Cameră supraveghere copii


Dacă aveți un copil mic pe care îl luați cu voi pe drum și vreți să știți tot timpul ce se întamplă cu acesta, este destul de greu să-l verificați fără să vă întoarceți privirea de la șosea. Răspunsul la această nevoie este reprezentat de sistemele de monitorizare pentru copii, special concepute pentru atunci când sunteți la volan. Tot ce aveți de facut este să montați camera video în fața celui mic și un display pe care îl puteți urmări, undeva pe bordul mașinii în raza voastră vizuală.

Unele astfel de sisteme sunt multifuncționale, adică vă permit să folosiți dispozitivul de pe bord atât ca sistem de navigație cât și ca ecran pe care puteți vedea în timp real ce face cel mic pe bancheta din spate. Tot ce trebuie să faceți pentru a schimba între aceste două moduri este să apăsați un singur buton.


Cameră de bord


Dacă plecați într-o vacanță și plănuți să parcurgeți niște drumuri mai spectaculoase pe care să le arătați apoi prietenilor când vă întoarceți acasă, atunci o cameră de bord, sau dash camera cum este cunoscută prin intermediul termenului original din limba engleză, vă va ajuta să înregistrați tot drumul pe care îl parcurgeți. Practic, puteți înregistra tot ce vedeți în fața voastră la volan și să folosiți aceste imagini cum doriți mai departe: fie le încărcați pe rețelele de socializare, le arătați celor de acasă sau doar le păstrați undeva pe post de amintire.

Astfel de camere nu sunt utile doar în scopuri de divertisment, ci pot fi și foarte utile în cazul în care participați la evenimente neplăcute în trafic.

O astfel de cameră, în varianta cea mai standard, pleacă de la un preț de 100-200 RON dar în funcție de dotări și performanțe, poate atinge prețuri de până la 4000 RON și poate fi cumpărată fie din magazine specializate în accesorii și piese auto fie în magazinele de electronice și gadgeturi.