Creditul doar cu buletinul. Merita? Care sunt statisticile unei astfel de solutii?

Articol outreach in statistici.ro

Societatea romaneasca este o societate de consum, iar acest lucru este conturat extrem de bine prin ideea de credit cu buletinul, care este implementata puternic in constiinta cetatenilor. Creditul cu buletinul este destinat celor care au nevoi urgente si imprumuta bani pentru cheltuieli mici, de pana in 20 000 de lei. Varietatea creditelor de acest fel este una destul de mare, atat bancile, cat si institutiile financiare nebancare (IFN-urile) dezvoltand o serie de oferte, idei si modalitati inedite prin care creditul poate sa fie accesat.

In principiu, solutia creditarii este una buna, care merita toata atentia in momentul in care este accesata pentru o investitie. Cat de mult merita creditarea pentru consum, insa? Cat de eficiente sunt creditele doar cu buletinul?

Romanii, extrem de interesati de o astfel de creditare

Interesul crescut pentru acest tip de credite dovedeste, intr-un fel sau altul, ca sunt eficiente. Conform platformei 4Apply, platforma care asigura aplicatiile de credit pentru mai multe banci si IFN-uri din Romania, doar in ultimii 6 ani au existat nu mai putin de 4 milioane de cereri de creditare in acest fel, iar zilnic, exista aproximativ 6000 de cereri.

Eficienta acestor credite este mare doar pana intr-un anumit punct, insa. Conform BNR, exista zeci de mii de restantieri, ceea ce poate duce la probleme destul de grave:

  • Inregistrarea pe lista neagra a rau platnicilor;
  • Acumularea unor penalitati usturatoare, care necesita o recreditare sau o executare silita.

Din cauza numarului mare de restantieri, BNR a impus anumite conditii pentru IFN-uri, care pana la inceputul lui Octombrie practicau chiar si dobanzi de peste 2000%.

Principala conditie impusa este ca pentru fiecare 100 de lei imprumutati, societatile care au dobanda mai mare decat cea stabilita de BNR trebuie sa aiba un capital suplimentar de 67 de lei.

Merita sa iei un credit doar cu buletinul?

DA! In anumite situatii, o astfel de solutie poate sa fie cea mai buna, atata vreme cat se respecta o serie de reguli esentiale pentru un parcurs cat mai fluid pe toata perioada creditarii:

  • Ia un astfel de credit doar pentru nevoi urgente. Creditele doar cu buletinul sunt destinate nevoilor urgente, care nu suporta amanare. Spre exemplu, poti lua un astfel de credit pentru a-ti acoperi chiria, atata vreme cat stii ca urmeaza sa platesti suma imprumutata in cel mai scurt timp.
  • Informeaza-te cat se poate de bine in legatura cu institutia de unde iei creditul! Informarea este cea mai importanta. Exista extrem de multe institutii bancare si nebancare care ofera credite cu buletinul, motiv pentru care este bine sa o cauti pe cea cu conditii cat mai flexibile. Dobanda trebuie sa fie cat mai mica iar informatiile de pe site-ul creditorului trebuie sa fie cat mai exacte si cat mai corecte.
  • Nu intarzia! Orice intarziere atrage cu sine penalitati. Daca dobanda nu este chiar atat de mare, penalitatile pot fi uriase si pot atrage datorii foarte mari. Tocmai de aceea, este bine sa iei un astfel de credit doar in momentul in care ai garantia ca il poti inapoia.
  • Nu lua mai multi bani decat ai nevoie. De asemenea, este bine sa eviti sa soliciti un credit pentru sume mai mari decat cele de care ai nevoie urgent. Creditele doar cu buletinul nu sunt pentru achizitii de telefoane, laptopuri, piese de mobilier sau locuinte, ci doar pentru nevoile 100% urgente.

Daca tii cont de aceste detalii, creditul cu buletinul poate sa fie cat se poate de util. Daca nu, se poate transforma intr-o solutie extrem e neinspirata.