Motivare angajati – sfaturi pentru mentinerea unei echipe competitive

Argumentele si strategiile de a da impuls angajatului

Din punct de vedere managerial, productivitatea muncii si pastrarea, la locul de munca, a persoanelor care dau randament, sunt eficiente si care exceleaza pe plan profesional, deoarece detin abilitatile si cunostintele necesare pentru a indeplinu cu succes indatoririle de serviciu, sunt extrem de importante pentru un angajator. De aceea, este foarte util sa apelezi la diverse trucuri si metode de motivare a angajatilor si pentru a-i ajuta sa fie din ce in ce mai determinati in proiectele pe care le au de solutionat. Mai mult decat atat, site-ul de afaceri business-academy ne atrage atentia asupra faptului ca abilitatea companiilor de a oferi stabilitate celor mai buni oameni are o influenta capitala asupra “succesului si veniturilor” acestora. In completarea celor afirmate anterior, se poate adauga ca, in viziunea specialistilor de la traininguri.ro, prin crearea unei atmosfere placute in companie, oamenii vor fi atrasi sa lucreze cu mai multa placere, cu si mai multa determinare, vor veni la birou, dimineata, cu “inima deschisa”, iar la finalul programului vor merge la casele lor cu zambetul pe buze. Daca mai era necesar un argument in plus, datele prezentate intr-un studiu publicat pe pagina de internet www.accelera.ro, in stituatiile demararii unor programe stimulare, s-a constatat o crestere cu 60% a performantelor unor astfel de salariati.

Este bine de stiut ca impulsionarea echipei cu care lucrezi nu este doar de natura financiara, exista o serie de strategii de a determina un om sa ramana in cadrul companiei tale si sa lucreze eficient

Cum poti recurge la motivare non-financiara pentru angajati?

Conform aceluiasi studiu enuntat mai sus, elaborat de “Une Academie des Services” intitulat “Motivare non-financiara: Programe pentru dezvoltarea performantelor profesionale prin motivare non-finaciara a membrilor echipei”, “desi peste 30% din bugetul pe salarii al companiei se cheltuie pe salarii si bonusuri, banii nu fac altceva decat sa-i aduca pe oameni la serviciu in fiecare dimineata, dar nu ii fac sa si munceasca”, asa ca ce este eficient, cu adevarat, pentru a creste productivitatea, este motivatia. Si de ce sa dai bani in plus, cand poti atrage un om sa isi faca treaba prin metode non-financiare. Dintre astfel de trucuri nebanesti, cele mai cunoscute par a fi:

  • Eliminarea stress-ului si refacerea capacitatii de efort – in acest caz, folosirea muzicii,

atat timp cat nu este suparatoare si deranjanta, este un sfetnic bun, pentru a crea o atmosfera placuta, de relaxare, antrenanta si de trezire din starile zilnice de oboseala su ajuta la cresterea energiei echipei, deci este o buna metoda de motivare a angajatilor.

  • Discursuri si discutii motivationale – intre team leader si membri echipei, in cadrul carora

se pot lansa mesaje de recunostere si apreciere pentru intreaga activitate.

  • Alocarea, in cadrul companiei, a unei zile speciale, cu activitati recreative, costumatie,

pe o tema prestabilita, in care echipa imbina activitatile profesionale cu cele de relaxare. In aceste contexte, mai pot fi organizate si team building-uri, utile salariatilor pentru a se distra, a socializa si a se cunoaste mai bine, deoarece, este bine cunoscut ca o echipa consolidata lucreaza mult mai bine.

  • Angajatul lunii – presupune recompensarea salariatului care a avut cele mai bune rezultate in luna respectiva, intr-un domeniu determinat.

  • E-mail-uri de recunostere pentru angajatii meritorii.

Alaturi de recompensele banesti, cadourile de vacanta, excursii in tara, metodele de motivare

pentru angajati ce nu implica partea finaciara au un rol imens in cresterea productivitatii muncii, a gradului de satisfactie profesionala si imbunatatesc modul in care sunt perceputi managerii, atat in interiorul companiei, cat si in afara acesteia.

Lasă un răspuns