Revoluţia imprimantelor digitale

Odată cu apariţia calculatoarelor şi-au făcut loc în lumea tehnologiei şi imprimantele. Este bine ştiut că acestea au fost create cu scopul de a putea păstra o informaţie nu doar în formă electronică, dar şi pe hârtie, fapt ce a dus la facilitarea multor nuanţe legate de acest subiect pentru mai tîrziu.

Pe parcursul timpului, domeniul respectiv a suportat o evolutie rapidă, iar modalităţile de printare s-au ramificat şi ele considerabil. Totodată, îţi sunt puse la dispoziţie o varietate a cartuşelor compatibile sau originale pentru imprimantă pe toate gusturile şi toate preferinţele.

Astăzi, ne putem folosi de câteva tipuri de imprimare, cum ar fi matriceală (sau „cu ace”) care este folosită pentru foi de calitate scăzută, facturi fiscale, imprimarea cu jet de cerneală – folosită pentru documente, fotografii sau fișiere grafice şi imprimarea cu laser, care foloseşte tonere speciale datorită cărora produce o calitate ridicată la o viteză înaltă.

 

Imprimarea digitală

Tehnologia nu stă pe loc și o metodă nouă de imprimare deja îşi face loc pe piaţa mondială: imprimarea digitală DTG, (Direct To Garment). Personalizarea articolelor vestimentare a devenit un trend îndrăgit din ce în ce mai mult. DTG înregistrează o viteză spectaculoasă şi o calitate garantată la aspectul ce ţine de detalii şi culoare. Datorită unei metode foarte simple, lucrurile dumneavoastră vor deveni într-un timp record personalizate şi cu siguranţă invidiate de cei din jur. Maiouri, jachete, genţi sau chiar umbrele vor fi vedete oriunde vă veţi afla. Metoda este destul de simplă – printul se face direct pe tricou, iar cerneala intră în ţesătură, astfel încât diferenţa dintre tricou și imprimeu, devine absolut invizibilă Imprimarea digitală foloseşte până la 10.000.000 de culori, fapt ce demonstrează că rezultatul va fi unul mult aşteptat.

imprimare digitală

 

Texturi preferabile

Calitatea este indiscutabilă. Imprimarea digitală se realizează pe aproape orice material textil, de la polyester şi bumbac, până la cele din poliuretan, material textile din PVC sau ţesături stretch neoprene. Poate fi realizată orice imagine, chiar şi cu cele mai mici şi sofisticate detalii, care conţin o gamă variată de culori. Dimensiunile imaginilor nu trebuie să depăşească 45×35 cm.

Metoda de printare directă utilizează cerneală pe bază de apă, ecologică, elastică şi rezistentă la uzură sau spălare. Aceasta acţionează asemeni unui lichid pe orice material textil, prin procedeul “umed pe umed”. Datorită tehnicii specializate, imaginile vor ieşi fine la atingere, ba chair mai mult, imprimarea este dotată să fixeze desene chiar şi pe nasturi sau fermuare.

tehnici de imprimare

 

Imprimarea pe nuanţe închise şi deschise

Imprimare este realizată atât pe tricouri albe sau de o nuanţă deschisă, cât şi pe cele de culori închise. În cazul celor deschise, se introduce tricoul în imprimantă, se imprimă si apoi se fixează imaginea cu ajutorul unei prese termice.

Pentru a fi vizibile pe textile, imaginile mai închise necesită un substrat alb din motiv că cerneala fiind translucidă este influenţată de culorile materialului pe care vor fi imprimate. Astfel, pe textilă se imprimă mai întâi un strat cu cerneala albă. Între timp, ţesătura este dată cu un agent de fixare şi compactare a fibrelor din motiv că stratul de alb poate intra în ţesătură până ce se tipăreşte deasupra stratul ce conţine imaginea în culori. După ce se usucă, se aplică totul, folosindu-se un pulverizator industrial. Se usucă articolul în presa termică şi se introduce în imprimantă. Se imprimează stratul de alb, apoi stratul ce conţine imaginea aleasă şi sunt din nou introduse în tunelul de uscare pentru ca imaginea să fie fixată în profunzime pe material.

Rezultatul merită aşteptările, cu siguranţă, căci fiecare articol vestimentar sau obiect ales de noi, cu care eram deprinşi de ceva timp, va căpăta o altă imagine, căpătând un aspect nou, mai vioi, mai colorat, mai plin de viaţă şi poate chiar şi mai frumos decât cel anterior.

imprimare-digitala-cluj