Rezervă bilete de avion spre Paris, o destinație mereu populară

Achiziţiile de bilete de avion spre Paris au înregistrat o creștere semnificativă în anul 2016, când s-a depășit cifra de 100 milioane de pasageri pe aeroporturile pariziene, potrivit datelor publicate de statisticile oficiale franceze. Turismul din Paris s-a schimbat rapid şi și-a revenit după regresul suferit în anul 2015, ca urmare a atentatelor și inundațiilor din oraș, când industria turistică a înregistrat o scădere temporară a numărului de turiști. Redresarea turismului parizian s-a constatat în numărul total de zboruri spre Paris, pentru Aeroportul Charles de Gaulle, care a înregistrat anul trecut, aproximativ 66 milioane de pasageri, dintre care 87,8% au fost zboruri de linie, diferența fiind reprezentată de zborurile low cost spre Paris. Pe cel de-al doilea mare aeroport parisian, Orly, s-a constatat un total de peste 31 de milioane de pasageri care au ales bilete de avion spre Paris, cel mai mare procent, de 64,3% fiind reprezentat de zborurile programate, de linie, spre Paris. Pe cel de-al treilea aeroport din Paris, Beauvais-Tille, s-au înregistrat în anul predecent, un numar total de 4 milioane de pasageri, care au optat pentru zboruri low cost spre Paris.

În prezent, platforma de transport aeriană a Aeroportului Charles de Gaulle se conectează prin zboruri dus-întors Paris cu 326 de orașe. Celelalte două aeroporturi pariziene au mai puține conexiuni urbane internaționale, astfel că aeroportul Orly are legături aeriene cu 152 de orașe, iar aeroportul Beauvais-Tille este conectat cu rute de zbor în 59 de orașe. Zborurile dus-întors spre Paris au fost alegerile de bază pentru turiștii de pretutindeni, datorită prețurilor accesibile, intervalului scurt de zbor și condițiilor confortabile pentru călători. Potrivit datelor statistice publicate de Eurostat, anul trecut, doar 10 milioane de turiști au ales ca opțiune transportul feroviar pentru a ajunge în Paris.

Industria hotelieră pariziană are o capacitate de 2.000 de unități hoteliere cu un total de aproximativ 118.000 camere, anul trecut fiind înregistrată o creștere a numărului de hoteluri noi cu 39 de unități, ce au completat oferta de spații de cazare cu 2.200 de camere noi. Din punctul de vedere al clasificării din domeniul ospitalității, peste 800 de hoteluri din Paris au trei stele, aproximativ 400 de unități au patru stele, circa 300 de clădiri hoteliere au două stele și 79 de hoteluri sunt clasificate cu cinci stele, diferența fiind reprezentată de hotelurile cu o singură stea și cele neclasificate încă. Într-un clasament internațional al camerelor de cazare realizat pentru anul 2016, Londra se situează pe primul loc cu un total de 141.000 de camere hoteliere, urmată, pe locul al doilea de Paris, cu 118.000 camere și pe locul trei, de New York cu 112.000 de camere de cazare turistică, potrivit datelor statistice publicate de Convention and Visitors Bureau – Paris.

Replierea strategică și rapidă a Parisului de anul trecut a îmbunătățit situația imaginii percepute la nivel mondial, astfel că peste 90% din turiștii întrebați dacă Parisul este în continuare o destinație de top, au răspuns că Parisul este în primul rând un oraș turistic, de artă și istorie, de modă și shopping, o destinație de lux și un oraș romantic. Referitor la amabilitatea parizienilor, peste 60% dintre respondenți au confirmat primirea ospitalieră și bunăvoința franceză, și, de asemenea, peste 60% dintre turiști consideră că Parisul este un oraș sigur. Peste 50% din turiști consideră că Parisul este un oraș verde, iar peste 40% dintre respondenți au fost multumiți de faptul că parizienii comunică bine și în alte limbi străine, potrivit studiilor sociologice efectuate de specialiști. Imaginea turistică a Parisului a fost generată în mentalul acestora, în principal (cu o pondere de 43% din total), de recomandările familiei și prietenilor; filmele, televiziunea și cinema-ul au avut o influenţă de 39%, documentarele și media de 30%, iar internetul, site-urile turistice, blogurile și rețelele sociale, de peste 20%.

Oferta culturală pariziană cuprinde peste 2.100 de monumente istorice, 206 muzee, peste 1.000 de galerii de artă și 716 cinema-uri. Cel mai relevant top al obiectivelor turistice vizitate în Paris în anii 2015 și 2016 este cel analizat și publicat de specialiștii francezi, top întocmit după numărul anual de turiști. Astfel, pe locul întâi în topul celor mai vizitate și îndrăgite obiective turistice din Paris se află Catedrala Notre – Dame, cu o cifră de aproximativ 13 milioane de turiști, urmată pe locul doi, de Basilica Sacre Coeur cu 10 milioane de vizitatori/an și pe locul al treilea, de Muzeul Louvre, cu 8 milioane de turiști în 2015 și 7 milioane vizitatori anul trecut. Probabil, evenimentele neplăcute prin care a trecut Parisul în anii 2015 și 2016, au scăzut la 6 milioane numărul turiștilor pentru vizitarea Turnului Eiffel, situându-l pe locul al patrulea, fiind urmat pe locul cinci, de Centrul Pompidou cu 3,3 milioane de vizitatori/an, potrivit datelor publicate de Convention and Visitors Bureau – Paris.

Catedrala Notre-Dame, situată în zona centrală a Parisului, pe Ille de la Cite, este un monument al arhitecturii gotice timpurii, dedicat Sfintei Fecioare Maria, construcția clădirii fiind încheiată în anul 1345. Frumusețea fațadei dantelate și bogat ornamentate, cele trei intrări cu bolți arcuite, vitralii colorate, statuete și cele două turnuri în formă patrulateră sporesc echilibrul lucrării arhitecturale Notre-Dame din Paris. Dacă ţi-ai programat un city break şi ai deja biletele de avion spre Paris, e important să ştii că monumentul poate fi vizitat zilnic, de la 8 fără un sfert până la 18.45, fără bilet de intrare. Terasele amenajate sus, în cele două turnuri pot oferi vizitatorilor o priveliște completă și încântătoare asupra zonei Ille de la Cite.

Sacre Coeur Montmartre Paris

Bazilica Sacré-Coeur este o biserică cu pereți din travertin alb și multe cupole în stil romano-bizantin, situată în Piața St. Pierre, pe strada Chevalier de La Barre, pe colina Montmartre din Paris. A fost construită în 1875 sub îndrumarea arhitectului Paul Abadie, interiorul bazilicii fiind decorat cu mozaicuri, unul dintre ele reprezentându-l pe Iisus Hristos, îmbrăcat în alb, cu braţele larg deschise. Intrarea în biserica este străjuită de statuile ecvestre ale eroinei Ioana d’Arc și a Regelui Sfânt Louis al IX-lea. Totodată, cel mai greu clopot bisericesc parizian, de 19 tone, se găsește în interiorul domului central al bisericii Sacré-Coeur. Turiștii au acces gratuit în lăcașul de cult, iar pentru a urca în domul central sau a vizita cripta se achită un bilet de 5 euro.

Muzeul Luvru Paris

Muzeul Louvre, cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța, cu o suprafață de 210.000 mp, dintre care 60.600 mp pentru centrul expoziţional, este situat în fostul palat regal, Louvre, din centrul Parisului, între cheiul drept al Râului Sena și strada Rivoli. De-a lungul timpuluic, Muzeul Louvre a suferit mai multe modificări, galeria de nord a muzeului a fost conectată cu Palatul Tuileries, proiectul de reconstrucție a fost completat cu noi clădiri după planurile arhitectului Louis Visconti și, de asemenea,  în partea de sud, au fost create noi corpuri de clădiri pentru a oferi simetrie întregului complex. Biletul de acces în muzeu costă 17 euro, iar intrarea principală din Muzeul Luvru se află în zona piramidelor de sticlă, însă există și alte intrări secundare prin străzile Carrousel du Louvre, Rivoli nr. 99 sau Porte des Lions nr. 14. Dintre cele mai renumite opere istorice și de artă prezente în Muzeul Louvre se pot menționa: Codul lui Hammurabi, Venus din Milo, Gioconda de Leonardo da Vinci, Pluta Meduzei, sculpturile Profetului Daniel în peștera leului și cea a Fecioarei din Auvergne. O serie de exponate de artă pariziană acoperă o largă parte din istoria Franței, de la Dinastia Capețienilor până în prezent. Frumoasa grădină interioară Tuilleries reprezintă o oază de liniște și odihnă pentru turiști, având acces liber, în fiecare zi, pe timpul sezonului de vară.

 

Paris vedere shutterstock_122085496 (2)

 

Turnul Eiffel, amplasat în zona Champ de Mars, din Paris, este o construcție simbol a poporului francez, cu o înălțime de 324 m, proiectul fiind susținut de Gustave Eiffel. Dacă ţi-ai rezervat bilete de avion spre Paris, nu poţi să ratezi simbolul Parisului, celebru în toată lumea. Structura zveltă a construcției din oțel sub formă de arc a fost construită între anii 1887-1889 urmând a fi simbolul de intrare pentru Expoziția Universală (din anul 1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze. Turnul Eiffel are trei etaje, primul etaj este situat la înălțimea de 57 m, cel de-al doilea nivel al construcției metalice se află la 115 m, iar cel de-al treilea completează arcul din oțel de la înălțimea de 276 m.

Paris vedere shutterstock_122085496 (1)

Lifturile exterioare moderne și cele două restaurante panoramice sunt atracția principală a Turnului Eiffel în orice anotimp și pe orice vreme, conferindu-i o notă de romantism și spirit boem. Seara, Turnul Eiffel luminează spectaculos zona Parisului oferindu-i un plus de frumusețe. La primul etaj, lângă restaurant, recent a fost amenajată o podea transparentă din sticlă care poate crește adrenalina vizitatorilor. Turiștii îndrăzneți urcă până la următorul nivel unde se vor putea relaxa deplin în cochetul restaurant Jules Verne, de unde se poate contempla un apus sau un răsărit de soare sublim asupra râului Sena ce străbate zona urbană a orașului istoric.

Centrul Pompidou este o clădire cu multiple funcțiuni culturale, situată în cartierul Beaubourg, în arondismentul 4 din Paris, pe malul drept al Senei, între cartierele Halelor și Marais. Complexul muzeal modern găzduiește cea mai mare colecție de artă modernă din Europa alături de numeroase librării, săli de cinema și spectacol, un institut de cercetare în domeniul muzicii, cafenele elegante și restaurante. Fațada îndrăzneață, creată din sticlă și metal viu colorat cu forme industriale, tubulare și ascensoare transparente, atrage în mod plăcut privirile turiștilor. Este bine de știut că în cadrul complexului Pompidou se află amenajat un atelier dedicat îndrăgitului nostru sculptor și artist român Constantin Brâncuși. Operele de artă prezentate în Centrul Pompidou, cuprind două secţiuni, pe două etaje. Prima expoziţie pentru lucrări și picturi aparține perioadelor avangardiste ale fauvismului și cubismului, de la începutul secolului XX, iar exponatele din secțiunea a doua, artă abstractă creată după al doilea razboi mondial.

Românii care optează pentru bilete de avion spre Paris au prilejul de a trăi și experimenta farmecul și romantismul parizian, în condiții accesibile și confortabile de cazare în hoteluri clasificate riguros după sistemul internațional de până la cinci stele, dar şi o bogată ofertă culturală și istorică.